Bu 2 farklı eğitim sistemi tarzı arasında ilginç olan, neredeyse okul öncesi dönemden itibaren çocukları sınav odaklı yetiştiren eğitim sistemleri, ilkokul sonuna kadar neredeyse hiç sınava girmeyen, test nedir bilmeyen çocukları yetiştiren bu sistemlerle "sınavlarda" başa çıkamıyorlar. Sınavsız yetişen çocuklar, hayatları sınavla geçenlere fark atıyorlar! İşte bu durum sınav odaklı eğitim sistemi olan ülkeleri son yıllarda kendilerini sorgulamaya, “Biz nerede yanlış yapıyoruz?” demeye zorluyor.
Sınav odaklı eğitim sistemleri öğrenmeyi “bilgi edinimi”, yani bir kabın içerisini bir an önce bilgiyle doldurma eylemi olarak görüp, bu hedefle ilerlerken, başarıyı eğitimle yakalamış ülkelerin sistemleri ise her şeyden önce bu kabın sağlıklı bir şekilde oluşmasına, kendi özgün yapısını bulmasına, yani önce gerektiği gibi gelişmesine odaklanıyorlar.
Onlar bu dönemde okulu ve okumayı sevdirip, merak etmeyi, soru sormayı, öğrenmeyi teşvik ederken, biz ise ne yazık ki çocuklarımızı bütün bunlardan soğutuyoruz.
Öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanma becerisini ölçen PISA, TIMSS ve benzeri uluslararası sınavlarda bizim çocuklarımız, ne yazık ki, uzun yıllardır arzu ettiğimiz sonuçlara ulaşamıyor. Bırakın Fen ve Matematik gibi ileri alanları, bu ülkenin çocukları kendi dillerinde okuduklarını anlamakta bile dünyanın en kötü sıralamasına sahip çocuklar arasında. 2002’den bugüne kadar eğitim sistemi kaç defa revize edildi ve sonuç ortada.
Eğitim sistemimiz ise küçük yaşlarda bu alanların gelişimini desteklemek yerine, sınavlara daha fazla “yeni nesil mantık ve muhakeme” sorusu ekleyerek buna çözüm bulmaya çalışıyor!
Eğitimde gerekli olan sistem dönüşümünü gerçekleştirmeden, sınav sistemiyle oynayarak ilerleme sağlayamadığımız artık anlaşılmalı. Bu sonuçların çocuklarımızın potansiyeli ile zerre kadar bir ilgisi yok. Yıllardır uyguladığımız ezbere dayalı eğitim sistemimizin sonucu bütün bunlar. Artık gerçeklerle yüzleşip, bu sistemde ısrar etmenin, daha fazla zorlamanın bir anlamı yok. Çocuklarımızın geleceği için yepyeni bir şeyler yapma zamanı çoktan geldi!
Instagram Orijinal Yayın Linki: https://www.instagram.com/temakids/p/C2h4HHhth-3/
Kaynak: "TEMA: Türk Eğitim Sisteminde Dönüşüm için ANAOKULU-İLKOKUL Odaklı Örnek Bir Model.
Comments