top of page

Tema Eğitim Modelinin Yapı Taşları

Çocuklar kristal birer biblo deÄŸiller. Onlar oyun oynamaya, mücadele etmeye, düÅŸüp kalkmaya, SÜREKLÄ° GELÄ°ÅžMEYE ve ÖÄžRENMEYE programlılar!

 

Küçük yaÅŸta doÄŸal öÄŸrenmenin iyice anlaşılması gereken evrensel kuralını hatırlayalım: “Kaliteli bir öÄŸrenme sürecinin olmazsa olmazı çocukların okul ortamında kendilerini iyi hissetmelerini saÄŸlamaktır.” Çocuklarımız özellikle bu yaÅŸlarda hata yapmayı, kaybetmeyi, düÅŸmeyi ama ardından ayaÄŸa kalkıp yoluna devam etmeyi “yaklaşım anlamında saÄŸlıklı ve hijyenik ortamlarda” öÄŸrenmeli. Bütün bunları bu dönemde öÄŸrenemezse sonra çok geç oluyor.

 

Bunu uzun bir süredir çok net bir ÅŸekilde biliyoruz!

​

Tema Kids Beylikdüzü Anaokulu İlkokulu sanat çalışması ve Atatürk mutlu çocuk

Küçük YaÅŸ EÄŸitiminde ÇocuÄŸun NE YAPTIÄžINDAN Çok NASIL HÄ°SSETTİĞİ Önceliktir!

Finlandiya'ya, Danimarka'ya gidiyorsunuz, ilkokulların kapısından içeri giriyorsunuz. “BaÅŸarınızın sırrı nedir, nasıl bir yöntem veya teknoloji kullanıyorsunuz?” diye soruyorsunuz. “Çocuklar burada oyun oynuyor” diyorlar. “Bahçede koÅŸturuyorlar, çamurda zıplıyorlar. Böylelikle, arkadaÅŸları ile sosyal iliÅŸkiler geliÅŸtiriyorlar” diyorlar. Ve iÅŸin ilginç tarafı doÄŸru da söylüyorlar. EÄŸitimi sınavlar ve standart bir müfredatın ezberlenmesi olarak algıladığımız için bunu biz kolayca anlayamıyoruz. 

​

Küçük yaÅŸ düzeyinde bir okulu “iyi bir okul” yapan, kalitesini belirleyen, diÄŸer her ÅŸeyden önce çocuklara hissettirdikleridir. EÄŸer küçük yaÅŸlarda öÄŸrenmeye odaklanan saÄŸlıklı bir yapı amaçlanıyorsa, bir yandan çocukların öÄŸrenme süreçlerini destekleyecek, merak dürtülerini tetikleyecek, diÄŸer yandan öÄŸrenmenin önündeki engelleri kaldıracak bir ekosistemin kurulması hedeflenmelidir. “Psikolojik olarak rahatlık” eÄŸitim bilimleri terminolojisinde “hazırbulunuÅŸluk” olarak adlandırdığımız durumu kökten etkiler. Çocuk yeni bilgi öÄŸrenmeye açık ve istekli olmalıdır. Bunu küçük yaÅŸlarda talimatla yapamazsınız. Çocuk “Ben burada mutluyum” diyecek, sahiplenecek, iyi hissedecek ve yaptıklarından keyif alacak. Bunları saÄŸlayabiliyorsanız orası iyi bir okuldur. Unutmayın, En iyi mutlu çocuk öÄŸrenir. Ä°ÅŸte tam olarak bu sebeple Tema’nın ilk projesinin adı “Mutlu Çocuklar Kampüsü.”

​

Tema Kids Beylikdüzü Anaokulu İlkokulu öğretmenleriyle spor salonunda oynayan mutlu çocuklar

Psikolojide çok temel bir prensip var. “Ä°çinde bulunduÄŸumuz ortam, iliÅŸkiler ve koÅŸullar davranışlarımızı derinden etkiler.” (Structure influences behaviour) Bu gerçekten hareketle çocukların sevilmek, kabul görmek, güvende hissetmek ve mutlu olmak gibi öÄŸrenmeyi zirveye taşıyacak duygusal gereksinimlerine öncelik verilmeli. Bunları hissettiÄŸi bir ortamda çocuk kolaylıkla baÄŸ kuruyor, anda kalabiliyor, süreci devam ettirmek istiyor. Ä°ÅŸte o zaman öÄŸrenme ile ilgili süreçler güçlenirken, zihinlerdeki kabuklar açılıyor, bariyerler kalkıyor. Normal zamanlara göre çok daha hızlı, kalıcı ve içselleÅŸtirilmiÅŸ bir öÄŸrenme süreci yaÅŸanıyor. Bir eÄŸitimci daha ne ister ki!

​

Hata veya yanlış yapmanın “kötü bir ÅŸey” olarak algılanmadığı, bunlardan ders alıp bir sonraki sefere “daha iyisini yapmak için bir aÅŸama” olarak görüldüÄŸü bir okul iklimi öÄŸrenme adına çocuklarımıza verebileceÄŸimiz en deÄŸerli destek. Çocukların öÄŸrenme deneyimlerini zenginleÅŸtirmek için hata yapmalarını normalleÅŸtirdiÄŸimiz ve baÅŸarısızlıktan korkmamalarını saÄŸladığımız bir ortam yaratılmalı. Çocuklarımız bu yaÅŸlarda hata yapmayı, kaybetmeyi, düÅŸmeyi “yaklaşım anlamında saÄŸlıklı ve hijyenik ortamlarda” öÄŸrenmeli.

​

Tema Kids Beylikdüzü Anaokulu İlkokulu öğretmenleriyle bahçede oynayan mutlu çocuklar

Sorgulayan, AraÅŸtıran, Yaratıcı DüÅŸünen Bireyler için Sev, Destekle ve Rehber Ol!

Her çocuÄŸun olduÄŸu gibi kabul edildiÄŸi, bir büyük ailenin parçası, bireyi olarak görüldüÄŸü, birbiriyle karşılaÅŸtırma gibi kötü hissettirecek, travma oluÅŸturacak uygulamalardan özenle kaçınılan, öÄŸretmenlerin çocukların göz hizasına inerek iletiÅŸim kurduÄŸu saÄŸlıklı bir okul kültürü. Çocukların kendilerini kolaylıkla ifade edebildikleri, uzlaÅŸmacı ve olumlu böyle bir öÄŸrenme iklimi muazzam potansiyellerinin ortaya dökülmesi için harika fırsatlar sunuyor. Sorgulayan, araÅŸtıran, yaratıcı düÅŸünen bireyler için sev, destekle ve rehber ol!

​

Bunlar erken yaÅŸta eÄŸitim adına yapabileceÄŸimiz, öÄŸrenme açısından saÄŸlıklı bir ortamın en üst düzey bileÅŸenleridir. Bu nedenle, Tema eÄŸitim modelinde çocukların iyi hissetme hali, fiziksel koÅŸullar, uyguladığınız teknikler, alet edevattan çok daha önceliklidir.

​

Portfolyo sunumu gibi ailelerin okula geldiÄŸi özel zamanlarda, çocukların ebeveynlerinin ellerinden tutup okulu nasıl gezdirdiklerini görmelisiniz. ÇocuÄŸun okulu hakkında ne hissettiÄŸini bu gezdirme sırasında hemen anlarsınız. "Baba bak burası da bizim resim atölyemiz. Sana yemek yediÄŸimiz yeri göstermiÅŸ miydim?" Bu sahiplenme, bu rahatlık saÄŸlıklı bir öÄŸrenme ortamı için çok deÄŸerli birer ön koÅŸul. Bir kere her ÅŸeyden önce çocuk “burası benim okulum, bana özel bir mekan” diyecek. Kendisini rahat ve güvende hissedecek. Tema EÄŸitim olarak çocuklara bunları hissettirmek önemli bir kurumsal öncelik.

​

Tema Kids Beylikdüzü Anaokulu İlkokulu öğretmenleriyle oynayan mutlu çocuklar

Çocuklar Mutlu Oldukları bir Ortamda Oyun Oynarken ÖÄŸrenme Kapasiteleri Ä°nanılmaz Artıyor!

Aynı ÅŸekilde, özgürce oyun oynamak, zengin uyaranlara maruz kalmak, açık havada zaman geçirmek ve bolca hareket etmek gibi fiziksel ve sosyal ihtiyaçlar da bu öÄŸrenme ekosisteminin vazgeçilmez parçalarıdır. Fabrikalardan dönme kocaman binalar, süslü giriÅŸler, gösteriÅŸli mermer döÅŸemeler. Bunların hiçbirinin anaokulu ve ilkokul yaÅŸ gruplarındaki çocuklarda herhangi bir karşılığı yok. Çocuklar otel binaları gibi lüksü ve ÅŸatafatı deÄŸil, evinin sıcaklığını ve güveni hissedeceÄŸi, özgürce koÅŸup, arkadaÅŸlarıyla oyun oynayacağı kocaman bahçeleri ister. Çocukların üzerinde zıplayıp, parmaklarıyla mıncıklayacakları toprak, bahçedeki erik aÄŸaçlarından toplanacak meyveler, kum havuzundaki oyuncaklar, bahçe sınıflarındaki mutfak ve tamir atölyeleri, bahar misafiri salyangozlar. Ä°ÅŸte bu yaÅŸ grubunda esas lüks olan bunlardır.

​

Ayrıca, çocuklar oldukları gibi kabul gördükleri ve mutlu oldukları bir ortamda oyun oynarken öÄŸrenme kapasiteleri inanılmaz artıyor. Ve iÅŸin güzel tarafı, bundan hiç bıkmıyor ve yorulmuyorlar. Ä°ÅŸte bizim geliÅŸim için odaklanmamız gereken en önemli yer de tam olarak burası.
 

Tema Kids Beylikdüzü Anaokulu İlkokulu odaklanmış etkinlik yapan çocuk

Sihirli Formül: Sonsuz Enerji + Oyunun Gücü + Sünger Yapı

Bir grup çocuÄŸu karşınıza alıp “Yarım saat oturup ders dinlemek mi istersiniz yoksa oyun oynamak mı?” sorusunu sorduÄŸunuzda, tarihin hiçbir döneminde ve dünyanın hiçbir yerinde farklı bir cevap verilmemiÅŸtir. Bu sorunun cevabı evrenseldir ve hiç ÅŸaÅŸmaz. Çocuklar bıkmadan usanmadan oyun oynamak ister!

​

Özellikle anaokulu ve ilkokul öÄŸretmenlerinin kullandığı bir tabir vardır: “Biz yetiÅŸkinler bir iÅŸe 1’den baÅŸlarız 2, 3, 10, 20 derken 100’e vardığımızda yorulur, tükeniriz. Çocuklar ise 100’e vardıklarında tekrar 1’e geri dönerler.” Çocuklarla zaman geçiren herkes bunu bilir. Sürecin sonuna doÄŸru ilk baÅŸtaki heyecan ve enerjiyle baÅŸa dönmelerini çok defa hayretle izlemiÅŸsinizdir. Burada öÄŸrenme adına muazzam bir enerji, muhteÅŸem bir potansiyel yatıyor.

​

Yeni yeni geliÅŸen taze bir zihin, duygular, hafıza, kısacası her ÅŸeyin sıfır kilometre olduÄŸu ve sünger gibi emerek çok hızlı öÄŸrenen muhteÅŸem bir yapı. Ne verirseniz onu alıyor ve onun üzerine geliÅŸiyor. Sevgi ve saygıyla beslenirse oraya doÄŸru yol alıyor. Korku, endiÅŸe, travmalarla beslenirse ne yazık ki o ÅŸekilde...

​

Tema Kids Beylikdüzü Anaokulu İlkokulu bahçede oynayan sarılmış çocuklar

Özetle, oyun oynama aÅŸkı, bitmek tükenmek bilmeyen enerji ve sünger gibi emen zihinler. Bunları yan yana koyun. Zaten ekstra baÅŸka bir ÅŸey yapmaya gerek kalmıyor. Bu sefer araç olarak kullanacağımız yapılandırılmış oyunu uygulamak istediÄŸiniz alanlarımızı belirliyoruz. Bir de üzerine yaratıcılığı ve akran öÄŸrenmesini tetikleyen serbest oyun saatlerini sisteme entegre ettiÄŸinizde eÄŸitim anlamında saÄŸlam bir altyapı oluÅŸturmuÅŸ oluyorsunuz. Çocuk geliÅŸimi üzerine zaman geçirmiÅŸ, çocukların arasında bulunmuÅŸ herkes öyle ya da böyle bu gerçekleri zaten biliyor. Mesele "Mış gibi yapmadan" bütün bunları uygulamaya geçirmekte. Bugünün yaÅŸam koÅŸullarında iÅŸte bu çok da kolay deÄŸil. Tema EÄŸitim Modeli iÅŸte bu gerçekler üzerine kuruldu.

​

OyunlaÅŸtırılmış eÄŸitim ve yaparak-yaÅŸayarak aktif öÄŸrenme modeli ile Tema Çocuklarının yaz kış, sınıfta veya bahçede, tek başına odaklanmış veya grup halinde birlikte fark etmeksizin bir ÅŸeyler üretmelerini, kendilerini akışa bırakmalarını destekliyoruz.

​

Tema Kids Beylikdüzü Anaokulu İlkokulu bahçede oynayan çocuklar

BU BAŞLIKLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

bottom of page