top of page

Anaokulu ve Ä°lkokul EÄŸitimine Bütünsel Bir Yaklaşım

DoÄŸanın Kanunu: AÄŸaç YaÅŸken Åžekil Alır!

 

​Küçük yaÅŸlar, bir ömür boyunca kullanacağımız, bizi biz yapan çok önemli yaÅŸam becerilerinin ve deÄŸerlerin kazanıldığı özel bir dönem. Bunları çocukluk döneminde kazanamaz, yerli yerine oturtamazsak ne yazık ki bir ömür boyunca bir daha yapamıyoruz...

​

Tema Kids Beylikdüzü Anaokulu İlkokulu çeşitli çocuk görselleri

Doğanın Bize En Değerli Armağanı: Mucizevi Gelişim Yılları

Son yıllarda yapılan araÅŸtırmalar bir kere daha gösteriyor ki, çocuklar doÄŸumdan itibaren yaklaşık 8-10 yaÅŸa kadar sürecek, doÄŸanın bir hediyesi olan ve hayatlarında sadece bir kere yaÅŸayacakları muhteÅŸem bir geliÅŸim dönemi geçiriyorlar. Mucizevi GeliÅŸim Yılları olarak adlandırdığımız bu dönemde fiziksel, zihinsel, sosyal, duygusal ve benzeri tüm alanlarda eÅŸi benzeri olmayan bir hız ve yoÄŸunlukta geliÅŸiyorlar. Merhameti, empati kurmayı, sorgulamayı, paylaÅŸmayı, mücadele etmeyi, problem çözmeyi, düÅŸtüÄŸü zaman tekrar kalkıp devam etmeyi hep bu süreçte öÄŸreniyorlar. Bir ömür boyu ihtiyaç duyacağımız temel yaÅŸam becerilerini çocuklar bu dönemde geliÅŸtiriyor. Yani bir anlamda insan olmanın temelleri bu dönemde atılıyor.

​

DoÄŸanın bize sunmuÅŸ olduÄŸu bu mucizevi geliÅŸim yıllarının eÄŸitim sistemimizde karşılığı okul öncesi ve ilkokul dönemine denk geliyor. Dünyada eÄŸitimle baÅŸarıyı yakalamış ülkeler bu büyük sırrı keÅŸfetmiÅŸ ve eÄŸitim sistemlerini bu döneme göre yeniden tasarlamışlar. Mucizevi geliÅŸim yıllarında çocuklara doÄŸal öÄŸrenme ortamları sunan ve onların bu eÅŸsiz süreçte geliÅŸimlerini destekleyen bu ülkeler, yetiÅŸtirdikleri kaliteli insan gücüyle bugün diÄŸer ülkelere fark atıyorlar. Finlandiya, Japonya ve Danimarka gibi bu alanda zirveye oynayan ülkelerde çocuklar 8-10 yaşına kadar arkadaÅŸları ile bol bol oyun oynuyor, mümkün olduÄŸu kadar çok açık havada zaman geçiriyor, her fırsatta hareket ediyor, müzik ve sanatla uÄŸraşıyor, zamanlarını kendilerini ve çevrelerini tanımak ve iliÅŸki kurmakla geçiriyorlar.

​

Tema Kids Beylikdüzü Anaokulu İlkokulu etkinlik yapan çocuk

Bu sistemler küçük yaÅŸ okullarında çocukların doÄŸuÅŸtan gelen muazzam merak duygusu ve yaratıcılık kapasitesini saÄŸlıklı bir öÄŸrenme ortamında destekliyorlar. Çocukların önce kendilerini, duygularını, ilgi alanlarını kısaca potansiyellerini keÅŸfetmelerini, aynı zamanda çevreleri ile saÄŸlıklı sosyal iliÅŸkiler kurmalarını saÄŸlıyorlar. Yani, bireyin inanılmaz hızlı geliÅŸim saÄŸladığı bu mucizevi dönemi en doÄŸru ÅŸekilde kullanıyorlar. Bu ülkelerin çocukları okul öncesi ve ilkokul döneminde sınavlar ve sorularla boÄŸuÅŸmak yerine, spor yapmayı, odaklanmayı, kendi iÅŸini görmeyi, neden ve nasıl sorularını günlük hayat içerisinde sormayı bir hayat rutini haline getiriyorlar. Bu tür yaÅŸam becerileriyle küçük yaÅŸlardan itibaren tanıştıkları için bunları kolaylıkla içselleÅŸtiriyor, kiÅŸilikleri bu doÄŸrulara göre ÅŸekilleniyor. Bütün bu temel geliÅŸimlerini saÄŸlıklı bir ÅŸekilde küçük yaÅŸlarda tamamlamalarının ardından sınavlara baÅŸladıklarında, hem düzgün bireyler oluyorlar hem de baÅŸarıdan baÅŸarıya koÅŸuyorlar.

​

Özetle, anaokulu ve ilkokula bütünsel yaklaÅŸtıkları, küçük yaÅŸtan itibaren eÄŸitime büyük önem verdikleri için hem mutlu hem de baÅŸarılı çocuklar yetiÅŸtiriyorlar. Onlar bu dönemde okulu ve okumayı sevdirip, merak etmeyi, soru sormayı, öÄŸrenmeyi teÅŸvik ederken, biz ise ezber bilgi ve sınav odaklı eÄŸitim sistemimizle çocuklarımızı ne yazık ki bütün bunlardan soÄŸutuyoruz.

​

Tema Kids Beylikdüzü Anaokulu İlkokulu spor yapan oyun oynayan çocuklar ve öğretmen

Peki, Bizim Çocuklarımız için Neden Olmasın?

Dünya çapında baÅŸarılı olmuÅŸ eÄŸitim sistemlerinde okuyan küçük yaÅŸlardaki çocukların okul bahçelerindeki kahkahalarla çınlayan mutlu atmosferlerine defalarca ÅŸahit olan kurucu ekip, böyle bir eÄŸitim modelini benimsemiÅŸ bir okulu bizim çocuklarımız için hayata geçirmeye karar verirler. Beykent'te 2013 yılında kurulan bu ilk projede öncelikli hedef mucizevi geliÅŸim yıllarına odaklanmak olduÄŸu için bu çalışmada sadece anaokulu ve ilkokul kademeleri yer alıyor. Evet doÄŸru, bu kampüste ortaokul ve lise yok. Yani, bu okulun en büyükleri, ağır abi ve ablaları ilkokul 3. ve 4. sınıflar. Ortaokul bölümü olmadığı için en büyükler onlar! Bu okulda küçük çocuklar ortaokul ve liseli ergenliÄŸini yaÅŸayan büyükleri arasında ezilmiyor. Büyüklerin kocaman kampüsünde kaybolmuyor.

 

Bütün bunların Tema Çocuklarındaki karşılığı ise ÅŸöyle: Bir yandan okul baÅŸkanlığı seçiminde büyükler olarak genellikle onlar aday oluyorlar. Öte yandan, küçük kardeÅŸlerine hikaye kitabı okumak ve onlara etkinliklerde yardımcı olmak da bir yandan büyüklerin sorumlulukları arasında. Anlayacağınız, okulda yetki ve sorumluluk dengesi gözetiliyor ☺ Yeri gelmiÅŸken en çok sorulan sorulardan birini hemen cevaplayalım. Ä°lk 10 yıllık bu birikimden sonra koÅŸulları uygun olan yeni kampüslerde ortaokul da yer alacak.

​

Tema Kids Beylikdüzü Anaokulu İlkokulu deney yapan çocuklar ve öğretmen

Okul öncesi gibi ilkokul döneminde de çocuklarımız hala sosyal ve duygusal açıdan yoÄŸun bir geliÅŸim gösteriyorlar. Bir an için 5 yaÅŸtan 1. sınıfa geçen çocuklarımızı gözünüzde canlandırın. Hala ürkek ve güven arayan gözlerle çevrelerine bakan çocuklarımız, hassas ve kırılgan oldukları bu süreçte sevgi ve desteÄŸe ihtiyaç duyuyorlar. Kendilerini rahat hissettikleri bir ortamda çocuklar çevreleriyle daha açık ve kolay bir ÅŸekilde baÄŸ kurabiliyor. Her ÅŸeyden önce saÄŸlıklı bir bakış açısıyla yaklaşılması gereken bu yaÅŸ dönemlerinde, öncelikle birer birey olarak onları güçlendirip, kendi ayakları üzerinde durmalarını saÄŸlamalı, içlerindeki potansiyeli keÅŸfetmelerine destek olmalıyız. Ancak bundan sonra, "baÅŸa çıkabilmeyi" öÄŸrendikleri zaman, sınavlar ve akademik baÅŸarı gibi zorlu alanlarla tanıştırabiliriz. Tıpkı bu konuda diÄŸer ülkelere fark atan doÄŸru örneklerde olduÄŸu gibi.

​

Son olarak, anne babalar olarak ÅŸu gerçeÄŸi gözden kaçırmamalıyız: Bugünkü sorunlu eÄŸitim sistemimiz içerisinde, ebeveynlerin çocuklarının gelecekte dönüÅŸecekleri yetiÅŸkin halleri için bugünden bir ÅŸeyler yapabilecekleri son aÅŸamadır ilkokul yılları. Sonrasında baÅŸlayacak sınav telaşı ve baskısı altında bireysel beceri ve karakter geliÅŸimi açısından artık ne yazık ki çok geç olacak. Kabaca ilkokul yıllarının sonuna kadar adaleti, hoÅŸgörüyü, yardımlaÅŸmayı, sorumluluklarını veya dürüstlüÄŸü içselleÅŸtirmemiÅŸ birinden 20’li yaÅŸlarda bunları geliÅŸtirmesini boÅŸuna beklemeyin.

​

Tema Kids Beylikdüzü Anaokulu İlkokulu deney yapan çocuklar

Çocuklukta Nasıl BaÅŸlarsa Gerisi De Öyle Devam Ediyor

Tema EÄŸitim, küçük yaÅŸ eÄŸitimi ile ilgili bütün bu evrensel doÄŸrulardan hareketle ülkemizde bunu baÅŸarmak amacıyla kuruldu. Ä°ÅŸte bu nedenle 10 yılı aÅŸkın bir zamandır özgün eÄŸitim modeli içerisinde Görgü Kuralları ve Nezaket, Permakültür ve Ekoloji, Çocuklar için Felsefe, Marangozluk ve El Becerileri, Mahremiyet, Okulda Bir Gece, vb. gibi birçok uygulamayı küçük yaÅŸtan itibaren çocuklarla tanıştırıp, günlük yaÅŸamları içerisinde normalleÅŸtirmelerini ve zamanla bu kazanımları içselleÅŸtirmelerini hedefliyor.

​

Mucizevi geliÅŸim yıllarına odaklanmış bu eÄŸitim modeli ile Tema Çocuklarının öncelikle kaliteli birer birey olma yolunda en temel karakteristik özellik ve becerileri kazanmaları amaçlanıyor. Ayrıca, doÄŸuÅŸtan gelen merak duyguları, yaratıcılık ve muazzam öÄŸrenme potansiyellerini en doÄŸru ÅŸekilde destekleyip, potansiyellerini keÅŸfetmeleri için okul onlara rehberlik ediyor.

​

Unutmayın: ​DoÄŸumdan itibaren 8-10 yaÅŸa kadar saÄŸlıklı bir geliÅŸim süreci geçirenler, yani temeli saÄŸlam olanlar, bir ömür boyu bu kazanımların karşılığını görüyor. Bu süreçte geliÅŸimlerini yeterince tamamlayamayanlar, zorlu ve travmatik izler alanlar, ne yazık ki bir ömür boyunca bunlarla uÄŸraşıp duruyor. YetiÅŸkinlik döneminde baÅŸa çıkamadığımız sorunlarla ilgili olarak uzmanların “çocukluk dönemini, yaÅŸanmış travmaları” sorgulaması iÅŸte tam olarak bu yüzden. Böyle zamanlarda duyduÄŸumuz “ÇocukluÄŸuna inmek lazım” tabiri bu duruma gönderme yapıyor. Özetle, çocuklukta nasıl baÅŸlarsa gerisi de öyle devam ediyor. Mutlu bir çocukluk dönemi mutlu bir yaÅŸam için en büyük bir ÅŸanstır.

​​

BU BAŞLIKLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

bottom of page