Okuduğunu anlamayı, sorgulamayı ve yaratıcı düşünceyi ölçen PISA ve benzeri uluslararası değerlendirme sınavlarında ülkece uzun yıllardır çok kötü bir performans sergiliyoruz. Eğitim sistemimiz küçük yaşlarda bu alanların gelişimini desteklemek yerine, sınavlara daha fazla “yeni nesil mantık ve muhakeme” sorusu ekleyerek buna çözüm bulmaya çalışıyor.
Eğitimle başarıyı yakalayan ülkelerin çocukları ise okul öncesi ve ilkokul döneminde sınavlar ve sorularla boğuşmak yerine, spor yapmayı, odaklanmayı, kendi işini görmeyi, neden ve nasıl sorularını günlük hayat içerisinde sormayı bir hayat rutini haline getiriyorlar. Bu tür yaşam becerileriyle küçük yaşlardan itibaren tanıştıkları için bunları kolaylıkla içselleştiriyor, kişilikleri bu doğrulara göre şekilleniyor. Bütün bu temel gelişimlerini sağlıklı bir şekilde küçük yaşlarda tamamlamalarının ardından sınavlara başladıklarında, hem düzgün bireyler oluyorlar hem de başarıdan başarıya koşuyorlar.
Onlar sadece doğru olanı doğru zamanda yapıyorlar. İlkokul sonuna kadar hiç acele etmeden geleceğin yetişkinlerini zihinsel, sosyal ve duygusal olarak şekillendiriyor, bu gelişimi tamamladıktan sonra sınav dünyasına sokuyorlar. Biz ise sınavlara erkenden hazırlanmaya başlayalım derken, hem sınavlarda dökülüyoruz, hem de çocukların en değerli mucizevi gelişim yıllarını fark etmeden boşa harcıyor, onların geleceğinden çalıyoruz.
“Aman canım el kadar çocuk ne öğrenecek!” diyerek okul öncesi eğitimine burun kıvırıyoruz. Bu yaşta eğitimi “çocuk bakımı” olarak algılıyor, çocuklarımıza dokunan öğretmenleri de “bakıcı” olarak görüyoruz.
İlkokul yıllarını ise sadece okuma yazma, temel matematik ve biraz da hayat bilgisinden ibaretmiş gibi algılıyor, “bu zamanı sınavlara hazırlanmak için kullanalım, akademik yükleme yapalım” yanılgısıyla hareket ediyoruz. Çocuklarımızın bilgiyi sünger gibi emdikleri, bitmek tükenmek bilmeyen enerjileri ile yerlerinde oturamadıkları ve oyun oynayarak kendilerini geliştirmek istedikleri bir dönemde biz onları masa başında sınavlara hazırlamaya çalışıyoruz. Peki, oluyor mu? Olmuyor tabii ki!
Instagram Orijinal Yayın Linki: https://www.instagram.com/temakids/p/C20HrswtNRO/
Kaynak: "TEMA: Türk Eğitim Sisteminde Dönüşüm için ANAOKULU-İLKOKUL Odaklı Örnek Bir Model.