Günümüz şartlarında çocuklarımızın mucizevi gelişim yıllarını en iyi şekilde nasıl değerlendireceğiz? Zaman zaman eleştirip, belli başlı eksiklerini gündeme getirsek de, okullar hala bu konuda elimizdeki en değerli araç.
Unutmayalım, çocuk gelişimi eklektik bir yapıda şekilleniyor. Çocuğumuz bir yandan hareket edecek ve fiziksel olarak gelişecek. Diğer yandan kendisini, duygularını tanıyacak, bunları kontrol etmeyi öğrenecek.
Aynı zamanda, sosyal ilişkiler geliştirecek, başkalarıyla birlikte problem çözmeyi, empatiyi kurmayı ve uzlaşmayı öğrenecek. Kazanmanın yanında kaybetmenin de olduğunu anlayacak. Birey olarak yetenekli olduğu alanları ve ilgi alanlarını keşfedecek. Bu liste uzayıp da gidiyor. Gelişim için olmazsa olmaz bu ortam ve koşulları evde tek başımıza sağlayamayacağımızı fark ettiğimizde, okul fikrinin neden ortaya çıktığını anlamış oluruz.
Bir başka ifadeyle, bugünün zorlu çocuk yetiştirme şartları altında bütün bu sayılan zorluklarla baş etmek için ailenin en büyük yardımcısı yine okullar. İşte bu yüzden, okullarla ve eğitim sistemi ile didişmeyi bırakıp, çocuklarımıza en yüksek faydayı sağlamaları için biz neler yapabiliriz üzerine kafa yormalıyız.
Öte yandan okul fikrinin ortaya çıktığı yıllardaki koşullar bugün büyük ölçüde geçerli değil. Bu nedenle eğitim bilimciler olarak okul aygıtını daha verimli bir şekilde kullanabilmek için iyileştirmeler ve geliştirmeler üzerine çalışmalıyız. Bugün artık günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek güç ve donanımda daha fazla vizyoner küçük yaş okullarımız olmalı.
Çevremizde bu gerçeklerin farkında olan, işini doğru yapan, sağlıklı bakış açısına sahip, mucizevi gelişim yılları için uygun imkan ve koşullar sunan kurumlar var. Bu yapılara sahip çıkıp onlarla işbirliği yapmalıyız. Mevcut diğer yapıların çocuklarımızın gelişimini destekleme yönündeki eksiklerini giderebilmek için desteklemeli ve bu yönde talepkar olmalıyız. Bunu yapabilmek için de yine öncelikle okullarımızla işbirliği yapmalıyız.
Instagram Orijinal Yayın Linki: https://www.instagram.com/temakids/p/C2ulV6tNtRD/
Kaynak: "TEMA: Türk Eğitim Sisteminde Dönüşüm için ANAOKULU-İLKOKUL Odaklı Örnek Bir Model.
Comments