Yakın geçmişteki çok güzel kazanımlarımızı kaybetmek yetmiyormuş gibi, akıl almaz bir hızla ilerleyen teknolojik gelişmeler yaşamlarımızı hızla domine ediyor, hatta toplumsal hayatımızı yeniden tasarlıyor. Akıllı telefonlardan sosyal medyaya, kendi kendine giden otonom araçlardan insansı robotlara kadar, bir zamanların bilim kurgu filmlerinin fantezisi olan teknolojilerin bazılarını şu anda yaşıyor, diğerlerinin de çok uzakta olmadığını hissedebiliyoruz. İnsan hayatını kolaylaştıran, haz veren, ruhunu okşayan bir teknolojik bombardıman altındayız.
Öte yandan, her gülün kendine göre dikeni de var. Bütün bu teknolojik gelişmeler arasında özellikle sosyal medya toplumsal anlamda iletişimin şeklini değiştirerek, baskın ve küresel ölçekte yaygın bir rol oynuyor. İnsan psikolojisinin derinlerinde yatan görme ve görülme, takdir edilme arzusu sosyal medya araçları sayesinde kendine yol bulup bir volkan gibi patladı.
Özellikle son 10 yılda çok hızlı büyüyen sosyal medyaya anne, baba, çocuk, genç fark etmeksizin düzenli olarak çok ciddi bir zaman ayırıyoruz. Neredeyse herkesin “bağımlı olduğu” bir dijital dünyamız var artık. Bu arada, hayat koşturmacası, ekonomik zorluklar, teknolojinin hayatımıza soktuğu yeni uğraşlar, sosyal yaşamın dayatmaları derken herkes çok meşgul ve yorgun. Sonuçta, aile içi sohbetler ve sıcak iletişim de yaşantımızdan giderek uzaklaşıyor. Böyle bir ortamda, çocuk gelişimi ile ilgili kimsenin ne zamanı, ne de tahammülü var. Çocuklarımız bugüne kadar hiç görülmediği kadar yalnız!
Ayrıca, doğrusuyla yanlışıyla, iyisiyle kötüsüyle başa çıkamayacağımız kadar uçsuz bucaksız bir bilgi akışı sürekli önümüzden geçiyor. Bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay olduğu, ancak yalan/yanlış paylaşım ve haberler nedeniyle bir yandan çöplüğe dönen bu ortamda, kafa karışıklığı ve güvensizlik de zirvede. Bilgiyi ve yeniliği çok hızlı tüketmeye alıştırıldık. Bu kadar yeniliğe maruz kalmak insanları giderek daha doyumsuz ve duyarsız yapıyor.
Instagram Orijinal Yayın Linki: https://www.instagram.com/temakids/p/C25IwNotA3j/
Kaynak: "TEMA: Türk Eğitim Sisteminde Dönüşüm için ANAOKULU-İLKOKUL Odaklı Örnek Bir Model.