Hepimizin, sağlıklı, doğru ve gerekli olduğunu bildiği ama bazen uygulama aşamasında zorluk çektiği davranışlar vardır. Zorluk çekeriz, çünkü bu davranışlar hayatımıza çocukluk çağında girmediyse ve biz yetişkin olduktan sonra hayatımıza almaya çalışıyorsak, sonradan edinmeye çalıştığımız bu alışkanlıklar bizi oldukça zorlar. Davranışlar ya da iyi ve olumlu alışkanlıklar, çocukluk çağı ile beraber hayatımıza yerleşir. Eğer, önümüzde iyi bir rol model varsa, söz konusu davranışlar hayatımıza erken yaşlarda yerleşir ve birer alışkanlık olarak hayatımızı şekillendirirler. Çocuklarımızın sağlıklı bireyler olması, tüm anne-babaların en büyük arzusudur. O zaman kazanacakları sağlıklı alışkanlıklar için, bizlerin adım atması, erken yaştan itibaren çocuklarımızın hayatında çok önemli farklar yaratacaktır. Aşağıdaki birkaç ipucu size başlangıç için yardımcı olacaktır. İşte size çocuklarda sağlıklı alışkanlıklar geliştirmek için 10 ipucu:
İyi bir rol model olun. Mükemmel olmanız gerekmiyor ama çocuklarınız sizin kendi sağlığınız için beslenme ve fiziksel aktivite konularında özenli ve dikkatli davrandığınızı görürse, bu çabanızı taklit edeceklerdir. Onlara, davranışınız ile, sağlıklı ve fit olmanın kendiniz ve aileniz için önemli olduğu mesajını vermiş olacaksınız.
Uyarılarınız pozitif olsun. Çocuklar neyi yapamadıklarını duymaktan pek hoşlanmazlar –tıpkı yetişkinler gibi-. Bunun yerine çocuklarınız neyi güzel ve iyi yapıyor ise onu vurgulayın. Bu davranış şekli, kendilerini daha mutlu ve iyi hissetmelerine yardımcı ve kendilerine güvenlerinin gelişmesinde destekleyici olacaktır.
Tüm aile olarak hareket halinde olun. Tüm ailenin bir arada fiziksel aktiviteler yapabileceği zamanlar planlayın. Beraber yürüyüşler yapmak, bisiklete binmek, bulabileceğiniz uygun ortamlarda saklambaç, yakalamaca gibi oyunlar oynamak ve aklınıza gelebilecek pek çok ortak faaliyet. Bu faaliyetlerde hem tüm aile olarak bir arada zaman geçirme hem de hareketlerin sağlığınıza olacak katkılarından yararlanma fırsatını yakalamış olacaksınız.
Gerçekçi olun. Çocuğunuzun yeni bir alışkanlığı kazanması yönünde onu desteklemek istiyorsanız, öncelikli olarak gerçekçi hedefler belirleyin. Kapasitesini ya da becerisini aşacak hedefler yerine, zaman içerisinde fark yaratacak küçük hedefler belirleyin. Sabırla, sağlığına ve gelecek hayatına katkısı olacak alışkanlıkları kazanmasını sağlayabilirsiniz.
Limitler koyun. TV, internet, oyun konsolu, bilgisayar gibi durağanlık içeren teknolojik ürün kullanımını kısıtlayın. Çağımızın, yetişkinler için dahi çok büyük bir tehlikesi olan, hareketsiz yaşamı destekleyen bu tip cihazların kullanımı yaşa bağlı olarak max. 2 saati geçmemelidir. Hatta küçük yaş gruplarında, 15 dak. ile sınırlandırılmalıdır. Bu cihazların, uzun süreli kullanımının neden olduğu hareketsiz yaşam şekli, obezite ve kalp hastalıklarının birincil sebebi olarak gösterilmektedir.
Çocuklarınızın zevk aldığı fiziksel faaliyetleri yapmaları için destek olun. Her çocuk kendine has özellikler taşır. Çocuğunuz, kendini mutlu ve iyi hissedeceği fiziksel aktiviteyi bulana kadar, farklı aktivitelere katılması için imkan yaratın.
Ödülleriniz sağlıklı olsun. Çocuklarınızı, iyi bir davranış sergilediğinde, onları tv, internet, şeker, abur cubur ile ödüllendirmeyin. Sportif bir faaliyeti beraber gerçekleştirmek, sanatsal bir aktiviteye katılmak gibi, gelişimleri için katkı sağlayacak yöntemler bulun.
Akşam yemeğinde bir arada olun. Tüm aile bireyleri, akşam yemeğinde sofrada bir arada olursa, çocuklarınızın ne yediğini ya da yemediğini kontrol edebilme şansınız daha yüksek olur. Ayrıca akşam yemeğine çocuklarınızla beraber karar vermeniz ve hazırlamanız, onların hoşuna da gidecektir. Tüm aile doğru yeme alışkanlıkları ve kaliteli zaman geçirme çabasını bir arada gösterirse, bu çocuklarınız için daha da motive edici olacaktır.
Etiket okuma yarışı yapın. Satın aldığınız gıdaların etiketlerini çocuklarınızın da okumasını sağlamak, onları bu maddeler hakkında bilgilendirmek, onların kendi sağlıkları için yararlı veya zararlı olan maddeleri tanımalarını ve öğrenmelerini sağlayacaktır. Ayrıca çocukların doğruları uygulamada daha hassas olduklarını düşünürsek, tüm ailenin sağlıklı besinler tüketmesinin de takipçisi olacaklardır.
Takipçi olun. Çocuklarınızın sağlıklı olabilmeleri için, okulda, sosyal faaliyetlerinde, bulundukları ortamlarda ne tür gıdaların barındırıldığını takip edin. Zararlı gıda türlerinin bulunması halinde okul kantininden şikayetçi olun. Çocuğunuzun da takipçiliğinizin farkında olmasını sağlayın. Anne-babasının sağlıklı bir yaşam için ısrarcı olduğunu gören çocukların da, bu alışkanlığı edinip bir ömür boyu sürdüreceklerine şüphe yok.