top of page
  • Yazarın fotoğrafıTema Anaokulu ve İlkokulu

Küçük Yaş Eğitiminde 1 Numaralı Kural: Öğrenme Hızında Mutlu Çocuk İle Yarışamazsın!

Güncelleme tarihi: 17 Nis

 en iyi mutlu çocuk öğrenir. İşte tam olarak bu sebeple Tema’nın ilk projesinin adı “Mutlu Çocuklar Kampüsü.”

“Psikolojik olarak rahatlık” eğitim bilimleri terminolojisinde “hazırbulunuşluk” olarak adlandırdığımız durumu kökten etkiler. Çocuk yeni bilgi öğrenmeye açık ve istekli olmalıdır. Bunu küçük yaşlarda talimatla yapamazsınız. Çocuk “Ben burada mutluyum” diyecek, iyi hissedecek ve yaptıklarından keyif alacak. Bunları sağlayabiliyorsanız orası iyi bir okuldur. Unutmayın, en iyi mutlu çocuk öğrenir. İşte tam olarak bu sebeple Tema’nın ilk projesinin adı “Mutlu Çocuklar Kampüsü.”


Psikolojide çok temel bir prensip var. “İçinde bulunduğumuz ortam, ilişkiler ve koşullar davranışlarımızı derinden etkiler.” (Structure influences behaviour) Bu gerçekten hareketle çocukların sevilmek, kabul görmek, güvende hissetmek ve mutlu olmak gibi öğrenmeyi zirveye taşıyacak duygusal gereksinimlerine öncelik verilmeli. Bunları hissettiği bir ortamda çocuk kolaylıkla bağ kuruyor, anda kalabiliyor, süreci devam ettirmek istiyor. İşte o zaman öğrenme ile ilgili süreçler güçlenirken, zihinlerdeki kabuklar açılıyor, bariyerler kalkıyor. Normal zamanlara göre çok daha hızlı, kalıcı ve içselleştirilmiş bir öğrenme süreci yaşanıyor. Bir eğitimci daha ne ister ki!


Hata veya yanlış yapmanın “kötü bir şey” olarak algılanmadığı, bunlardan ders alıp bir sonraki sefere “daha iyisini yapmak için bir aşama” olarak görüldüğü bir okul iklimi öğrenme adına çocuklarımıza verebileceğimiz en değerli destek. Çocukların öğrenme deneyimlerini zenginleştirmek için hata yapmalarını normalleştirdiğimiz ve başarısızlıktan korkmamalarını sağladığımız bir ortam yaratılmalı. Çocuklarımız bu yaşlarda hata yapmayı, kaybetmeyi, düşmeyi “yaklaşım anlamında sağlıklı ve hijyenik ortamlarda” öğrenmeli.


Her çocuğun olduğu gibi kabul edildiği, bir büyük ailenin parçası, bireyi olarak görüldüğü, birbiriyle karşılaştırma gibi kötü hissettirecek, travma oluşturacak uygulamalardan özenle kaçınılan, öğretmenlerin çocukların göz hizasına inerek iletişim kurduğu sağlıklı bir okul kültürü. Çocukların kendilerini kolaylıkla ifade edebildikleri, uzlaşmacı ve olumlu böyle bir öğrenme iklimi muazzam potansiyellerinin ortaya dökülmesi için harika fırsatlar sunuyor. Sorgulayan, araştıran, yaratıcı düşünen bireyler için sev, destekle ve rehber ol!


Bunlar erken yaşta eğitim adına yapabileceğimiz, öğrenme açısından sağlıklı bir ortamın en üst düzey bileşenleridir. Bu nedenle, Tema Eğitim Modelinde çocukların iyi hissetme hali, fiziksel koşullar, uyguladığınız teknikler, alet edevattan çok daha önceliklidir.


 

Instagram Orijinal Yayın Linki: https://www.instagram.com/temakids/p/C2ky9W4teGW/


Kaynak: "TEMA: Türk Eğitim Sisteminde Dönüşüm için ANAOKULU-İLKOKUL Odaklı Örnek Bir Model.

14 görüntüleme

Haber Bültenimize Abone Olun • Yenilikleri Kaçırmayın!

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz!

bottom of page