top of page
  • Yazarın fotoğrafıTema Anaokulu ve İlkokulu

Çocuklukta Mucizevi Gelişim Yılları

Güncelleme tarihi: 17 Nis

Çocuklarımızın hayatları boyunca öğrenme ve gelişim açısından geçirecekleri en değerli dönem “insan olmayı” öğrendikleri çocukluk yıllarıdır.

Çok iyi biliyoruz ki, doğum bir mucize. Ancak bu mucize doğumla da bitmiyor. Ardından, temel gelişimin tamamlanacağı yaklaşık 8-10 yaşlara kadar süren benzersiz “MUCİZEVİ GELİŞİM YILLARI” başlıyor. Doğumla başlayan bu süreç bir binanın temeli, bir ağacın kökü gibi insan hayatı için büyük bir önem taşıyor. Ergenlik öncesi yaşanan bu dönemde bir insanın hayatı boyunca taşıyacağı kişisel özellikleri ve yaşam becerilerinin tamamının temelleri atılmış oluyor. Bundan sonra zihinsel, sosyal ve duygusal anlamda bunun üzerine büyük şeyler katmak çok da kolay olmuyor. Kısacası, çocuklarımızın hayatları boyunca öğrenme ve gelişim açısından geçirecekleri en değerli dönem “insan olmayı” öğrendikleri çocukluk yıllarıdır.


Mucizevi gelişim yılları diyoruz çünkü bilim insanları hala bu olağanüstü dönemin gizemli potansiyelini anlamaya, sırlarını çözmeye çalışıyor. Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar ve özellikle tıbbi görüntüleme teknolojilerindeki ilerleme, beynin yapısındaki yeni alanları ve birbiriyle ilişkilerini keşfetme konusunda çığır açtı. Bütün bu gelişmelere rağmen, bu muazzam gelişimin nasıl oluştuğunu hala tam olarak çözebilmiş değiliz. Yapılan her güncel araştırma, öğrendiğimiz her yeni bilgi, bu mucizevi gelişim döneminin ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu bir kere daha doğruluyor. Her insan hayatında sadece bir kere bu kadar yüksek potansiyelli bir öğrenme ve gelişim süreci yaşayabiliyor. Ne yazık ki bu sürecin tekrarı yok!


Bu yıllarda sağlıklı bir gelişim süreci geçirenler, yani temeli sağlam olanlar, bir ömür boyu bu kazanımların karşılığını görüyor. Gelişimlerini yeterince tamamlayamayanlar, zorlu ve travmatik izler alanlar, ne yazık ki yaşam boyu bunlarla uğraşıp duruyorlar. Yetişkinlik döneminde başa çıkamadığımız sorunlarla ilgili olarak uzmanların “çocukluk dönemini, yaşanmış travmaları” sorgulaması işte tam olarak bu yüzden. Böyle zamanlarda duyduğumuz “Çocukluğuna inmek lazım” tabiri bu duruma gönderme yapıyor. Özetle, çocuklukta nasıl başlarsa gerisi de öyle devam ediyor.


Bu nedenle, MUTLU BİR ÇOCUKLUK DÖNEMİ mutlu bir yaşam için en büyük şanstır!


 

Instagram Orijinal Yayın Linki: https://www.instagram.com/temakids/p/C2CX95_Nlah/


Kaynak: "TEMA: Türk Eğitim Sisteminde Dönüşüm için ANAOKULU-İLKOKUL Odaklı Örnek Bir Model.



Haber Bültenimize Abone Olun • Yenilikleri Kaçırmayın!

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz!

bottom of page