top of page

Çift Yabancı Dil

Yeni kültürler öÄŸrenmek, yeni insanlar tanımak, yeni dünyaları keÅŸfetmek. Ve bütün bunları aracısız doÄŸrudan bir iletiÅŸimle gerçekleÅŸtirmek. Yabancı bir dili öÄŸrenirken fark edersiniz ki, baÅŸka olanı anlamaya çalışırken diÄŸer yandan kendinizi keÅŸfeder, çok yönlü düÅŸünür ve kendinizi daha iyi ifade etmeye baÅŸlarsınız. â€‹

​

Tema Çocukları 3 yaÅŸlarından itibaren yoÄŸun bir Ä°ngilizce programının içine girerler. Ä°ngilizce öÄŸretmenleri onlarla okul zamanlarında her yerde Ä°ngilizce iletiÅŸim kurar. Bazıları bu durumu ilk baÅŸta biraz garipser ancak çok kısa bir zamanda fark etmeden alışırlar ve bu onların okul yaÅŸamının doÄŸal bir parçası olur. Zaten temel amaç da budur! 2. yabancı dil Ä°spanyolca eÄŸitimi ile hedeflenen çocuklarda farklı diller algısının temellerinin atılmasıdır.

​

Tema Kids Beylikdüzü Anaokulu İlkokulu sınıfta ders yapan öğretmen ve çocuklar

Ä°yi Bir Ä°ngilizce EÄŸitiminin Sırrı Günlük YaÅŸam Ä°çinde Çocukları Yabancı Dile Maruz Bırakmakta!

Bütün Ä°ngilizce öÄŸretmenlerimizin Miss. Shelly veya Mr. Ronnie gibi birer takma ismi olur ve öÄŸrencilerimizin olduÄŸu hiçbir yerde hiç kimseyle Türkçe konuÅŸmazlar. Ä°ngilizce öÄŸretmenlerimiz ders saatleri dışında günün her anında (kahvaltıda, yemek saatinde, bahçede, sabah karşılamada, akÅŸam uÄŸurlamada, ortak alanlarda) çocuklarımızla sürekli Ä°ngilizce konuÅŸurlar. Çünkü biliyoruz ki çocuklar görerek, taklit ederek öÄŸrenirler. Bu sayede öÄŸrencilerimiz gün içinde Ä°ngilizce'ye fazlaca maruz kalırlar ve dili doÄŸal akışta kullanmayı öÄŸrenirler. Uyguladığımız sistemde en önemli amacımız öÄŸrencilerimize Ä°ngilizce düÅŸünmeyi öÄŸretebilmektir. 

​

Ä°ngilizce öÄŸretmenlerimiz sabah öÄŸrencilerimizi karşılar ve akÅŸam öÄŸrencilerimiz okuldan ayrılırken uÄŸurlarlar. Bu sayede "Good morning, How are you today? See you tomorrow.’’ gibi günlük konuÅŸma kalıplarını doÄŸal yollarla öÄŸrenirler. Ayrıca, Ä°ngilizce öÄŸretmenlerimiz sabah kahvaltıda, öÄŸle yemeÄŸinde ve ikindi kahvaltısında öÄŸrencilerimize eÅŸlik ederler, öÄŸrencilerimizle iletiÅŸimde olurlar. "Why don’t you eat cheese? Don’t you like it?" gibi kalıpları da duyarak olaÄŸanlaÅŸtırırlar. Ä°ngilizce öÄŸretmenlerimiz teneffüste nöbetlerde de sınıf öÄŸretmenlerimize destek olurlar. Burada amacımız yine öÄŸrencileri günlük konuÅŸmaya maruz bırakmaktır.
 

Tema Kids Beylikdüzü Anaokulu İlkokulu bahçede ders yapan öğretmen ve çocuk

CLIL (Content and Language Integrated Learning)

Okulumuzda CLIL (Content and Language Integrated Learning) eÄŸitim sistemi ile Ä°ngilizce programı uygulanır. Bu sistemin amacı; dili içerik ile bütünleÅŸmiÅŸ olarak aktarmaktır ve dil amaç olarak deÄŸil araç olarak kullanılır. Bu doÄŸrultuda dil öÄŸretiminde seçtiÄŸimiz kitaplar da içerik olarak grammar odaklı deÄŸil içerik odaklıdır.

 

ANAOKULU PROGRAMINDA

Aynı mantıkla kullandığımız kitaplar da bizim için sadece temel omurgayı oluÅŸturan birer araç görevi görür. Kitap içerisindeki konuları daha detaylı bir ÅŸekilde farklı materyaller ile iÅŸliyoruz. Bol bol handout kullanıyoruz ve bu handout'ları sene sonunda velilere teslim etmek üzere klasörlerde tutuyoruz. Derslerimizde mutlaka her konuya iliÅŸkin warm-up olarak bir ÅŸarkı açıyoruz. Sonrasında ilgili konuyu içeren görselleri kullanarak konuyu çocuklara açıklıyoruz. Sonrasında da konu ile ilgili etkinliklerimizi tamamlıyoruz. Konunun pekiÅŸmesi için sınıf içinde çeÅŸitli oyunlar oynuyoruz.

 

Her gün öÄŸrencilerimizle rutin olarak circle time questions çalışıyoruz. Burada ‘Bugün günlerden ne? Dün günlerden neydi? Yarın günlerden ne olacak? Hava nasıl? Hangi aydayız? Hangi mevsimdeyiz? Bugün sınıfta kaç kiÅŸi var? Kaç kiÅŸi gelmedi?’’ gibi soruları sorarak rutin çalışmamızı pekiÅŸtiriyoruz.

​

Tema Çocuklarının Ä°ngilizce Sunumları

YaÅŸ Gruplarına ve Yapabilirlik Seviyelerine Göre ÖzelleÅŸtirilmiÅŸ Çok Katmanlı EÄŸitim Programı

Ä°ngilizce derslerimizi çoÄŸunlukla interaktif yollarla yapıyor, yardımcı görseller, ÅŸarkılar, çeÅŸitli oyun ve etkinliklerle, dijital kaynaklar ve kitaplar ile destekleyerek kalıcı öÄŸrenme saÄŸlıyoruz. Ä°ngilizce öÄŸreniminde hedefimiz çocuklarımızın anaokulundan ayrıldıklarında Ä°ngilizceyi anlayan ve kendini ifade edebilen, ilkokulda ise Ä°ngilizce okuyan, yazan ve konuÅŸan çocuklar olmaları.

​

3 yaş sınıflarında haftada 10 saat, 4 ve 5 yaş sınıflarında haftada 12 saat İngilizce dersimiz bulunuyor.

 

YaÅŸlara Göre Ä°ngilizce Kazanım Hedefleri:

  • 3 yaÅŸta ilk hedefimiz dili sevdirmek, farklı bir dilin farkındalığını oluÅŸturmak ve öÄŸrencilerimizi mümkün olduÄŸunca dile maruz bırakmak. Bu yaÅŸ grubundaki öÄŸrencilerimiz zamanla basit yönergeleri anlarlar ve kendilerine sorulan nesneleri gösterebilirler. Sonrasında kendilerine gösterilen nesnelerin isimlerini söyleyebilirler. 3 yaÅŸ öÄŸrencileri ile çalışırken vücut dilini ve nesnelerin görsellerini bolca kullanıyoruz. 1 yılın sonunda öÄŸrencilerimiz; Hava durumu, mevsimler, vücudumuzun bölümleri, aile üyeleri, sınıf araç ve gereçleri, oyuncaklar, kıyafetler ve yiyecekler konularını öÄŸrenirler.

  • 4 yaÅŸta öÄŸrencilerimiz basit yönergeleri anlarlar ve kendilerine gösterilen nesnelerin isimlerini söyleyebilirler. Kendilerine sorulan sorulara kısa cevaplar verebilirler. YavaÅŸ yavaÅŸ basit ve kısa cümleler kurabilirler. 4 yaÅŸ öÄŸrencilerimizden kısa cümleler kurmalarını bekliyoruz. ‘May I drink water?’ gibi. Ya da ‘What is the weather like today?’ sorusuna ‘It’s sunny’ cevabını vermeleri gibi. 1 yılın sonunda öÄŸrencilerimiz; Hava durumu, mevsimler, okul araç ve gereçleri, evin bölümleri, hayvanlar, toplu taşıma (araçlar) ve doÄŸa konularını öÄŸrenirler.

  • 5 yaÅŸta öÄŸrencilerimiz öÄŸretmenlerimizin yönergelerini anlarlar ve sorulara cevaplar verebilirler. Kısa cümleler kurabilirler. 5 yaÅŸ öÄŸrencilerimizle çalışırken de yine bol bol görsel ve ÅŸarkılardan faydalanıyoruz. 5 yaÅŸ öÄŸrencilerimizin artık nesneyi görmeden, tarif ettiÄŸimizde de kelimenin ne olduÄŸunu bize söyleyebilmelerini bekliyoruz. ‘It is a big animal. It has big ears.’ DediÄŸimizde ‘It’s an elephant’ diye cevap vermeleri gibi. 1 yılın sonunda öÄŸrencilerimiz; Hava durumu ve mevsimler, duygularımız, zıt kavramlar, saÄŸlıklı alışkanlıklar, çiftlik hayvanları, okul ve okulun bölümleri, meslekler konularını öÄŸrenirler.

 

Yabancı dil programımız o yılki Türkçe plana entegre edildiÄŸi için her yıl güncellenen Türkçe plana göre iyileÅŸtirmeler ve eklemeler yapılır. Belirli gün ve haftalarda da konu ile ilgili sınıf içerisinde mutlaka bir handout çalışması yapılır. Her ünitenin sonunda öÄŸrencilerin eve götürebileceÄŸi bir art and craft etkinlik yapılır.

​

Ä°lkokul sınıflarının Time to Speak Çalışması

Oxford Discover Sistemi

Ä°LKOKUL PROGRAMINDA

Ä°lkokul çocuklarımızın dil öÄŸretiminde seçtiÄŸimiz kitaplar –Oxford Discover serisi- da içerik olarak grammar odaklı deÄŸil, içerik odaklıdır. Kitaplarımızın içerikleri de ünitelere göre konuları matematik, fen bilgisi, sosyal bilimler gibi derslere ayırır ve her ünite için o dersin hedef kelimeleri, o ünite ile ilgili grammar konuları ünite içerisinde öÄŸrencilere doÄŸal yöntemlerle kazandırılır. ÖrneÄŸin; ünite konusu Maddenin Halleri (States of Matter) ise, öÄŸretmen öÄŸrencilere önce hedef kelimeleri kazandırır (flashcard ve görseller kullanarak) ve ardından geniÅŸ zaman kullanarak cümleler kurmaya baÅŸlar. Sonrasında pekiÅŸtirmek adına tıpkı bir Fen Bilgisi öÄŸretmeninin yaptığı gibi sınıf içinde maddenin halleri ile ilgili bir deney yaparak konunun pekiÅŸtirilmesini saÄŸlar. Buradaki amaç öÄŸrencinin dil ile ilgili ezberlemesini deÄŸil, dil aracılığı ile maddenin hallerini Ä°ngilizce olarak öÄŸrenmesidir. 
 

Her Ä°ngilizce öÄŸretmenimizin 2 sınıfı olur. ÖÄŸretmenimiz sınıf öÄŸretmenleriyle partner sistemiyle çalışır.
 

ÖÄŸretmenlerimiz Oxford Discover kitaplarını kullanır. Sınıflarımıza göre kullanılan kitaplar aÅŸağıdaki gibidir:

  1. Sınıflar Oxford Foundation ve Reading Monster

  2. Sınıflar Oxford Discover 1 ve Writing Monster 1

  3. Sınıflar Oxford Discover 2 ve Writing Monster 2

  4. Sınıflar Oxford Discover 3 ve Writing Monster 3
     

Her yıl sene sonunda portfolyo sunumlarımız olur. ÖÄŸretmenlerimiz yıl içerisinde kullandıkları materyalleri portfolyoda da kullanırlar. Portfolyo sırasında amacımız öÄŸrencilerimizin yıl içerisinde öÄŸrendiÄŸi konuları Ä°ngilizce öÄŸretmenimizle sohbet ederek doÄŸaçlama bir ÅŸekilde ailelerine sunmalarıdır. Bu nedenle portfolyo sunumu öncesinde herhangi bir ezber çalışması yapılmaz. ÖÄŸrencilerimize her dönem e-okul karnesi dışında Tema BranÅŸ Karnesi verilir. Bu karne içerisinde yabancı diller ile ilgili çocuklarımızın durumları ile ilgili ayrı bir bölüm yer alır.

​

Tema Kids Beylikdüzü Anaokulu İlkokulu sınıfta ders yapan çocuklar

İkinci Yabancı Dil: İspanyolca

Çocukların özellikle erken yaÅŸlarda yetiÅŸkinlere göre zihinsel ve duygusal üstünlük ve esnekliklerinden dolayı yabancı dil öÄŸretiminin etkin sonuçlar verdiÄŸini bilimsel araÅŸtırmalardan biliyoruz. Bu gerçekten hareketle, Tema EÄŸitim Kurumları’nda ikinci yabancı dil olarak Ä°spanyolca eÄŸitimi 4 yaÅŸtan itibaren haftada 1 saat ile baÅŸlar, ilkokulda da aynı ÅŸekilde devam eder. Ä°spanyolcayı görsel ağırlıklı, ÅŸarkılar ve tekerlemelerle ve sık sık tekrarlar yaparak öÄŸretiyoruz.


Neden ikinci dil olarak Ä°spanyolca öÄŸretiyoruz?

  • Birden fazla dili öÄŸrenebilecek beyin yapısına ve öÄŸrenme kapasitesine sahip oldukları için öÄŸrencileri 4 yaşından itibaren ikinci bir yabancı dille, Ä°spanyolca ile tanıştırıyoruz.

  • Dünyada en çok konuÅŸulan ikinci dil olması nedeniyle Ä°spanyolcayı tercih ediyoruz.

  • Kolay öÄŸrenilmesi, Ä°ngilizce ve Ä°spanyolca arasındaki pek çok sözcüÄŸün ortak olması öÄŸrenciler için önemli avantaj saÄŸlıyor.

  • OkunduÄŸu gibi yazılan fonetik bir dil olması Ä°spanyolcayı öÄŸrenmede diÄŸer bir çok dile göre kolaylık saÄŸlıyor.

​​

Tema Kids Beylikdüzü Anaokulu İlkokulu deney yapan çocuklar

BU BAŞLIKLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

bottom of page